sobota, 6 lipca 2013

Rodzinne jedzenie- tortilla domowa

Chciałam Was dzisiaj namówić na domowe tortille. Farsz do niej przygotowujemy na ciepło i na patelni, stawiamy na desce na stole. Farsz do tortilli może być w wersji z mięsem i w wersji bez mięsa. Siedzimy rodzinnie przy stole i każdy sobie na talerzu przygotowuje tortille. Do tortilli przygotowujemy różne dodatki warzywne. Np pokrojoną cieniutko kapustę, liście sałaty, zielony ogórek pokrojony w plasterki.



Placek tortilla - wykonanie
Mąka 300g
Woda 150g
sól 1 łyżeczka
olej 1 łyżeczka
Wyrobić podzielić na 4 placki. Taka porcja jest na 4 placki o średnicy 25 cm. Smażymy po 2 min na każdym boku. Placki powinny być blade z opalonymi dziurkami. Usmażone trzymamy w ściereczce, aby zmiękły od ciepła i nie wysychały.

Te tortille na zdjęciu poniżej wykonałam samodzielnie. Na następnym są już kupne, bez problemu do nabycia w większości sklepów.



Farsz z mięsem do tortilli ( w piątek można sam warzywny)
Mięsko. Może być przesmażony schab pokrojony na małe paseczki. Może być mięso mielone. Cebula pokrojona w piórka. Papryka czerwona albo zielona. Pieczarka. Pokrojony szczypiorek. Można dać sos pomidorowy. Przyprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem. Jak będzie gotowy nasz farsz, posypujemy startym żółtym serem, przed podaniem na stół. Zrobi się taki ciągnący, tak ma być.

Sosy do tortilli
- sos śmietanowo- koperkowy. Koperek świeży w dużej ilości drobno pokrojony. Majonez wymieszany ze śmietaną. Wciśnięte 2 ząbki czosnku. Wymieszać.
- gotowy ketchup, my lubimy pomieszać oba sosy w tortilli

Dodatkowe warzywa
Warzywa dodatkowe do tortilli podane na talerzach na stole
- sałata, poszatkowana młoda kapusta, pokrojona cieniutko cebulka, pomidor (do wyboru), zielony ogórek
Tortille mogą być kupne, można upiec wcześniej samemu.

Przygotowanie na talerzu tortilli.
Tortille smarujemy sosem z koperkiem. Na to warstwa warzywek- liść sałaty, poszatkowana kapusta, teraz z patelni farsz mięsny, teraz ketchup. Rolujemy z gorącym farszem. Jemy ciepłe. Jak farsz jest gorący nie trzeba przygrzewać tortilli.




Farsz do tortilii często urozmaicamy. Nieraz zamiast pieczarki dajemy grzyba boczniaka. Nieraz, nie dajemy koncentratu pomidorowego. Nieraz mamy więcej cebuli a nieraz mniej. Pobawcie się wykonując ten farsz. I próbujcie gotując.
Wszystkim życzę smacznego.




4 komentarze:

  1. Widzę, że tortilla zagościła na poskich stołach. My też wczoraj jedliśmy to danie - córka przyjechała i właśnie ona bawiła się przyrządzanie tortilli. U nas była z kurczakiem, rucolą i sosem czosnkowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł :-) Na pewno skorzystam :-)
    Dziękuję.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Witam Cię serdecznie i dziękuję za pozostawienie komentarza :-)